Hujan Monsun Dijangka Bermula Rabu Hingga Jumaat Ini

 

 

KUALA LUMPUR, 6 Jan (Bernama) — Satu lagi episod hujan monsun yang akan menyaksikan hujan dan angin kencang dijangka berlaku bermula Rabu (7 Jan) hingga Jumaat (9 Jan) ini di beberapa negeri yang dilanda banjir sebelum ini.

 

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam satu kenyataan Selasa, berkata negeri yang terlibat ialah Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan beberapa bahagian di Sabah iaitu di Pantai Barat, Kudat, Sandakan dan Tawau.

 

Keadaan ini boleh menyebabkan banjir di kawasan-kawasan yang berkedudukan rendah, menurut jabatan itu.

 

Justeru MetMalaysia mengingatkan penduduk yang tinggal di kawasan berisiko banjir supaya sentiasa mengikuti perkembangan cuaca terkini.

 

Amaran angin kencang dan laut bergelora iaitu angin kencang Timur Laut dengan kelajuan 40 hingga 50 kilometer sejam dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter yang dikeluarkan 4 Jan lepas juga akan berterusan sehingga Jumaat (9 Jan) ini.

 

Dalam tempoh itu orang ramai diinasihatkan supaya tidak menjalankan sebarang aktiviti rekreasi atau sukan laut berikutan angin kencang dan laut bergelora itu berbahaya kepada bot-bot kecil.

 

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat terkini cuaca melalui talian hotline MetMalaysia di 1-300-22-1638, laman web http://www.met.gov.my atau laman sosial Facebook dan Twitter MetMalaysia.

 

–BERNAMA

Advertisements